Пилио

едно незабравимо пътуване в района на Пилио..

Известният от митологията Пилио като лятно жилище на боговете от Олимп и магическата страна на Кентаврите, предлага несравнима уникална природна красота, довела до митичните божествени бракове на Пелей и нереидата Тетида и царя на Лапат Пирит с красивата Иподамия, както научаваме от Омир, Пиндар и Еврипид.

Обширната област Магнисия се свързва с магнитите, потомци на Еол, богът на ветровете, с Василиос от Пелия, Адмит и Алкист, Ахил, Филоктит, Евмил и други владетели на магнисийските градове, които са участвали в Троянската война, както и в Похода на аргонавтите. От тук, близо до Пилио, с предводител Язон са тръгнали героите от гръцката митология – аргонавтите, за далечната Колхида като са търсили златното руно.

Тук, в Пилио е бил и най-мъдрият от Кентаврите, митичният кентавър Хирон със славата си на лекар, учител на Ахил, Асклепий, Тезей, Язон и други митологични герои. Той е незаконен син на Кронос и дъщерята на Океанос Филира. Мъдър и благ по природа, безценен приятел на хората, които са ходели при него да ги лекува.

Извън мита историята на Пилио датира от векове. През 12-ти век в Пилио се създава монашеско селище поради многото манастири, които са строени от монасите от Света гора. Около тях са се изградили първите жилища и бързо се превръщат във важни икономически и обществени центрове.

В края на 16-ти век Пилио и Загора са блили най-големият производител на коприна, а от Хорефто в Пилио са тръгвали прочутите загорски кораби, които са прекосявали Средиземно море и са носели продукти от града до всички големи пристанища на Европа, Константинопол и Смирни. Старата църква Св. Никола, строена през 1651 н.е. не е можела да побере моряците и техните близки, които след месеци са се връщали натоварени със злато и сребро и са правели дарения на светеца за безценната му помощ.

Танците, гласовете, барабаните и зурните са създавали неповторима атмосфера при посрещането на моряците, които са дали името Хорефто.

Загора също има своята история в Пилио. С гръцкият музей или училището на Рига, което е изградено тук през 1702 н.е. градът е станал много известен благодарение на Рига Ферео, Антим Газис, Григориос Костанда, Филип Йоану и т.н., които са учили в него.

Библиотеката и до днес наброява 18.000 книги в различни издания. Видни мъже: Вселенския патриарх Калиник ІІІ, Йоанис Пригос – известен търговец от Амстердам, братята Лапате молдовски владетели и Касаветис, създател на първото девическо училище в Пилио, Филип Йоану – гръцкия философ на 19-ти век и Филипос Пандос, основател на Университета Пандиу и много други.

И днес Загора е най-голямата община Пилио, с най-голямото производство на ябълки на Балканите, традиционните къщи, калдъръмите, мостовете, чешмите и църквите от 17-ти век, горда владетелка на Пилио и жив мит.

В наше време едно зелено и спокойно място в Хорефто Пилио е вдъхновило Сеферис и Дросинис, които гледайки слънцето или луната да изплуват от морето са написали най-добрите си стихове.

С богата историческа и културна хилядолетна традиция, с прекрасни плажове и чисто море и прекрасна зеленина, с плаж дълъг 2 км Хорефто Пилио е един от най-предпочитаните курорти в област Пилио.

Поради уникалната си природна красота Пилио е вписан в мрежата NATURA 2000 на ЕС с код GR 1430001.

.


Make a Reservation or Contact us


(*)
Invalid Input

(*)
Invalid Input

(*)
Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

(*)

  RefreshInvalid Input

Please type these numbers

Read More

QUALITY SELECTION 2013

 

BEST-3

резервации

ОФЕРТИ!

 • 22 април 2014 - 15 юни 2014 &

  14 септември 2014 - 31 октомври 2014:

  • Стандартна стая: 35€

  • Напълно обзаведен апартамент: 40€

  • Фамилен апартамент: 50€

   

  16 юни 2014 - 03 юли 2014 &

  28 Август 2014 - 13 септември  2014:

  • Апартамент тип студио: 60€

  • Фамилен апартамент: 70€

   

  Свържете се с нас в This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. или на телефон 0030 24260 23405 за повече информация.

   

 
Content Development & Copyright: Thanasis Baroutas 2014
Fotos by: Ilias Pelion Kapetanakis, Thanasis Baroutas, Michalis Pornalis
Web Hosting Greece Inwebpro Ltd
Copyright © 2014 - Flamingohotel