Error
 • The form #4 does not exist or it is not published.

Пилио

едно незабравимо пътуване в района на Пилио..

Известният от митологията Пилио като лятно жилище на боговете от Олимп и магическата страна на Кентаврите, предлага несравнима уникална природна красота, довела до митичните божествени бракове на Пелей и нереидата Тетида и царя на Лапат Пирит с красивата Иподамия, както научаваме от Омир, Пиндар и Еврипид.

Обширната област Магнисия се свързва с магнитите, потомци на Еол, богът на ветровете, с Василиос от Пелия, Адмит и Алкист, Ахил, Филоктит, Евмил и други владетели на магнисийските градове, които са участвали в Троянската война, както и в Похода на аргонавтите. От тук, близо до Пилио, с предводител Язон са тръгнали героите от гръцката митология – аргонавтите, за далечната Колхида като са търсили златното руно.

Тук, в Пилио е бил и най-мъдрият от Кентаврите, митичният кентавър Хирон със славата си на лекар, учител на Ахил, Асклепий, Тезей, Язон и други митологични герои. Той е незаконен син на Кронос и дъщерята на Океанос Филира. Мъдър и благ по природа, безценен приятел на хората, които са ходели при него да ги лекува.

Извън мита историята на Пилио датира от векове. През 12-ти век в Пилио се създава монашеско селище поради многото манастири, които са строени от монасите от Света гора. Около тях са се изградили първите жилища и бързо се превръщат във важни икономически и обществени центрове.

В края на 16-ти век Пилио и Загора са блили най-големият производител на коприна, а от Хорефто в Пилио са тръгвали прочутите загорски кораби, които са прекосявали Средиземно море и са носели продукти от града до всички големи пристанища на Европа, Константинопол и Смирни. Старата църква Св. Никола, строена през 1651 н.е. не е можела да побере моряците и техните близки, които след месеци са се връщали натоварени със злато и сребро и са правели дарения на светеца за безценната му помощ.

Танците, гласовете, барабаните и зурните са създавали неповторима атмосфера при посрещането на моряците, които са дали името Хорефто.

Загора също има своята история в Пилио. С гръцкият музей или училището на Рига, което е изградено тук през 1702 н.е. градът е станал много известен благодарение на Рига Ферео, Антим Газис, Григориос Костанда, Филип Йоану и т.н., които са учили в него.

Библиотеката и до днес наброява 18.000 книги в различни издания. Видни мъже: Вселенския патриарх Калиник ІІІ, Йоанис Пригос – известен търговец от Амстердам, братята Лапате молдовски владетели и Касаветис, създател на първото девическо училище в Пилио, Филип Йоану – гръцкия философ на 19-ти век и Филипос Пандос, основател на Университета Пандиу и много други.

И днес Загора е най-голямата община Пилио, с най-голямото производство на ябълки на Балканите, традиционните къщи, калдъръмите, мостовете, чешмите и църквите от 17-ти век, горда владетелка на Пилио и жив мит.

В наше време едно зелено и спокойно място в Хорефто Пилио е вдъхновило Сеферис и Дросинис, които гледайки слънцето или луната да изплуват от морето са написали най-добрите си стихове.

С богата историческа и културна хилядолетна традиция, с прекрасни плажове и чисто море и прекрасна зеленина, с плаж дълъг 2 км Хорефто Пилио е един от най-предпочитаните курорти в област Пилио.

Поради уникалната си природна красота Пилио е вписан в мрежата NATURA 2000 на ЕС с код GR 1430001.

.


Make a Reservation or Contact us


Read More

QUALITY SELECTION 2013

 

BEST-3

резервации

ОФЕРТИ!

 • 22 април 2014 - 15 юни 2014 &

  14 септември 2014 - 31 октомври 2014:

  • Стандартна стая: 35€

  • Напълно обзаведен апартамент: 40€

  • Фамилен апартамент: 50€

   

  16 юни 2014 - 03 юли 2014 &

  28 Август 2014 - 13 септември  2014:

  • Апартамент тип студио: 60€

  • Фамилен апартамент: 70€

   

  Свържете се с нас в  info@flamingohotel.gr или на телефон 0030 24260 23405 за повече информация.

   

 
Content Development & Copyright: Thanasis Baroutas 2014
Fotos by: Ilias Pelion Kapetanakis, Thanasis Baroutas, Michalis Pornalis
Web Hosting Greece Inwebpro Ltd
Copyright © 2014 - Flamingohotel